Måla om vårat arvegods - ja känner mig som en skurk.


Ett av arvegodsen från makens farmor är dessa charmiga möbler. Jag vill jätte gärna måla om dem till vitt. Men fick protester när jag sa min plan. Först kände jag att de kan vara, men nu när de stått uppställda ett tag känner jag att jag gärna vill måla om dem ändå. De är liksom inte jag och det passar inte riktigt in med den mörka färgen. Men jag känner mig som en skurk.
 
Jag har fått varningar om att jag ska vara försiktig då det antika värdet kan förstöras. Därför har jag gjort en undersökning. Och möblerna är endast en kopia av 1700-tal och 1800-tal. Gjordes för ca 50 år sen. Dessutom är de ombetsade redan så även om jag väntar 50 år till då de räknas som antika så kan de aldrig bli värdefulla på det sättet då de inte är original utförande fullt ut.
 
Sen känner jag att pengavärdet inte har någon betydelse. En möbel ska man leva med och trivas med. Inte ha i sitt hem för att förvara då det ev. kan bli värdefullt i framtiden. Och att möbeln förändras gör ju inte minnet av personen som haft möbeln mindre ändå utan historien bakom möbeln finns ju fortfarande kvar även om utseendet ändras.
 
Så nu sitter jag här och vet inte vad jag ska göra. Antingen får möbeln lämnas tillbaka om någon av de andra vill ha den kvar i originalutförande eller så målar jag om dem och struntar i vad andra tycker med risk att trampa någon på tårna. Så ja vi får se hur det blir. Jag hoppas iaf att det blir att ha kvar dem och få måla dem vita. Skulle inte vara samma sak att köpa några andra på blocket då de inte ha någon bakgrund från någon som stått oss nära och jag älskar dessutom utseendet i möblerna och vet hur mycket finare de kan bli med lite färg så jag vill ju gärna ha dem kvar.
 
Är jag verkligen så hemsk om jag gör om dem? (Säg att jag inte är det ;-)).
 
Ha en underbar nyårsafton imorgon gott folk.


Milla - Mamma till SagaBus & Lillebror

Jag tycker absolut inte att du är en skurk! Jag menar, om ommålningen kan få möblerna att bli använda i ert hem hedrar ju det hennes minne. Det är ju bättre att dom kommer till användning, än att dom bara ska stå i ett förråd nånstans och glömmas bort.


Svar: Tack för medhåll. De kommer få färg om svärfar godkänner det. Vi kommer fråga om lov först. Så får vi se sen hur det blir.
Lottiz Törnqvist

2013-12-30 / 21:17:20
BLOGG: http://sagabus.blogg.se
Cajsa Fotograferar

tror det är appel möbler. fina och dyra men kan vara tveksamt

Svar: Nej det är inte sådana det är alsterbro möbler.
Lottiz Törnqvist

2013-12-30 / 21:28:39
BLOGG: http://www.cajsahallgren.blogg.se
Carina

Det är inte äpple möbler. Och om du inte trampar på för onda tår, gör som du vill! Men om det skapar splitt i släkten kanske det inte är värt det! Kram

Svar: Nej det vet jag, det är Alsterbro möbler. Jag får se vad reaktionen blir. Vi kommer fråga om lov först och får vi inte så får de ta tillbaka möblerna. Så nu får vi se. Ska dock fota porträtt med stolarna innan de målas om.
Lottiz Törnqvist

2013-12-30 / 22:11:16
BLOGG: http://blomskaos.blogg.se
tess- mamma till Malin

Tycker verkligen inte att det är hemskt (och det är inte bara för att du säger att jag ska skriva det, haha) Men jag känner helt som du. En möbel ska man ha för att man trivs med den. Bättre att du blir nöjd känner jag! Men det där är en känslig punkt för en del, så kolla upp det med övriga släkten. Men kan inte förstå varför det skulle vara ett problem, egentligen.

Sv: Ooh tack för ditt svar! En kompis till min sambo kunde inte FÖRSTÅ varför vi väntat tills hon blivit 1½ år & hur vi hade överlevt utan en fri natt så länge. Själv tänkte jag bara "ooh, är det inte för tidigt att lämna bort hennne, hon är ju bara en bebis!?!" haha :)

Svar: Tack, skönt med förståelse. Jag kommer fråga om lov först innan vi målar så får vi se sen hur det blir.
Lottiz Törnqvist

2013-12-30 / 22:20:58
BLOGG: http://jaklakrokus.blogg.se
Lena

Måla dem som du vill ha dem!!! De har ju inte varit i släkten i hundratals år..... De ska ju fungera i ditt hem!
Kram Lena

Svar: Tack för medhåll. Jag tänker fråga om lov igen så får vi se hur det slutar.
Lottiz Törnqvist

2013-12-30 / 22:32:04
BLOGG: http://lenashagtorp.blogspot.com
ullie

ha ha du e precis som min man .. ja målar o målar . maken säger det är att sskända gamla skaer hahah o ja älskar att måla om . tycker hellre att ja gillar sakerna o använder dem eller hur? Tycker du inte?

God forsättning o gott nytt vännen kram

Svar: Jo det är ju precis det jag tycker, men får inte medhåll från släkten. Men maken godkänner det så bara svärfar godkänner det också så är det bara att måla.
Lottiz Törnqvist

2013-12-31 / 00:21:33
BLOGG: http://weberskold.blogg.se
Ann-Ki

Du är inte hemsk!
Förstår din känsla och dina tankegångar. Man ska inte lägga så stor vikt på vad andra tycker. Möblerna är ju i ditt hem och känner du att dom blir mer passande till ert hem som vita, varför inte! Bara du och din make är överens, så kör på och plaska på med vit färg och njut av dina fina möbler.

Svar: Nej jag vet, men eftersom jag tycker om mina svärföräldrar väldigt mycket vill jag ju inte trampa dem på tårna. Maken godkänner det iaf så får vi se vad svärisarna säger.
Lottiz Törnqvist

2013-12-31 / 01:50:54
BLOGG: http://dobbitazz.blogg.se
Skorpan & Loppan

Nej, det tycker jag inte att du är. Det hade varit en annan sak om dom verkligen var antika och fortfarande helt i original.

Svar: Ja då hade det ju varit något annat.
Lottiz Törnqvist

2013-12-31 / 07:00:31
BLOGG: http://skorpanloppan.blogspot.com
Ella

Som du säger är det inga dyrbara möbler och de finns i mängder av exemplar. Jag har själv målat ett liknande bord som var min mormors svart.

2013-12-31 / 13:01:32
Elin

Jag tror att det kan bli riktigt fint att måla och stoppa om dem. Du har ju redan tittat på vad de (inte) har för värde, så jag hoppas att släkten ger med sig och låter dig fortsätta använda dem!!

Svar: Ja får se vad de säger. Först ska jag ju som sagt ta kort på dem i studio med lillsessan :-D
Lottiz Törnqvist

2013-12-31 / 23:09:09
BLOGG: http://arvegil.blogg.se
Elina

Jag tycker inte (heller) det är hela världen, det är liksom ett par möbler och som du skriver så ska man trivas med möblerna man har. Jag tror dom blir riktigt fina i vitt och tycker du ska göra det eftersom du vill göra det :-)

Svar: Skönt att fler håller med mig. Men jag vill ha ett godkännande från svärföräldrarna först så vi får väl se vad de säger när vi frågar igen.
Lottiz Törnqvist

2014-01-01 / 12:23:49
BLOGG: http://www.volanen.blogg.se
ullie

ja men då så målapå du =)

2014-01-01 / 22:10:54
BLOGG: http://weberskold.blogg.se
J

Hej Lottiz det var ju ett tag sedan du ställde frågan om stolarna. Men jag skall tala om för dig vad du har. Stolen kallas för stol nr1 allt som du ser på stolen är handskuret inget är pressat som annars är vanligt på sådana möbler stolen är av högsta kvalitet men det är helt rätt att det är en kopia så ca 50 år gammal. Stolarna är betsade i mahogny färg träslaget är bok. Bordet heter bord 225 och av högsta kvalité men inte lika gammalt som stolarna för då skulle det funnits en list längst ned på sargen. Bordet har ett mahogny faner även sargen sen är även detta betsat som stolarna. Skulle du köpa en sådan stol av en möbelsnickare idag om du hittar någon så skulle stollen kosta närmare 10 000 kr att göra så mycket arbete ligger det bakom dessa möbler. Men dom har rätt i att en antikhandlare ger bara 500 till 1000kr. Jag har själv varit med och tillverkat dom hära möblerna. Kanske inte just dessa men lika dana. J

Svar: Tack snälla för bra information. Vet dock inte hur jag ska tolka det med målningen? Du tycker alltså inte att jag ska måla dem?
Lottiz Törnqvist

2014-10-18 / 20:04:35

Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback