Status och tankar kring sjukvård!

Snön ligger tunnt över gräset. Små, små snöflingor dalar ned från himmeln. Temperaturen ligger på någon minusgrad. Idag känns det verkligen som vinter.
 
Godmiddag på er.
 
Sitter här med värme över bröstet då det fortfarande ömmar. Har haft feber hela natten, men tog panodil i morse så nu är jag feberfri igen. Känner mig dock konstig i kroppen och är lite lätt yr i huvudet och om det kommer från bröstet eller om det är förkylningen i sig kan jag inte avgöra. Trött som bara den är jag med. Skönt med helg framför mig så man får lite hjälp med barnen och hemmet.  Två timmar till behöver jag överleva själv sen kommer räddningen hem som får ta över.
 
Och till Helene och Emma som svarade igår om era erfarenheter kring mjölkstockning/bröstinflammation så har jag ringt till VC idag. Tyvärr fick jag ingen läkartid då det inte fanns några tider kvar trots att jag ringde redan kl. 8.20!!! Istället hänvisades jag till att ringa igen klockan 17 till jourcentralen i Finspång som ligger 2,5 mil bort!!!!  Jag försöker nog hellre stå ut då och se om det ger sig själv med hjälp av egenvården. Tycker ni båda verkar ha haft mer ont en vad jag har. Just nu känner jag mest av det om jag sträcker armen upp eller kommer emot bröstet. Och om jag känner över bröstet ömmar hela högersidan på högra bröstet, några knölar känner jag inte, men det känns svullet. Mår jag sämre ikväll kan jag ju ringa, men mår jag likadant som nu så får det nog vara. Jourcentral och behöva att sitta och åka till den på en landsväg som oftast är extra halkig en så här vintrig dag undviker jag helst och dessutom kan man ju likväl ringa till dem en lördag och söndag som en kväll. Så jag härdar ut som planen ser ut nu så får vi se ikväll när klockan slagit 17.00 hur jag mår.
 
Hur som helst kan jag förstå att många klagar på sjukvården när det är så här. Jag själv gillar inte att klaga på sjukvården då jag ändå tycker att vi har en bra sjukvård i Sverige jämfört mot andra länder, men idag kände jag mig besviken.
 
När jag ringer till VC så får jag först prata med en som inte riktigt vet vad hon ska göra utan ber sin kollega som har mer erfarenhet kring "bröstbesvär" att ringa upp om en stund istället. Okej sånt kan jag ju förstå att man är bra på olika saker så helt okej. Den nya sköterskan ringer upp cirka 9.30 och efter att återigen ha dragit mina symtom och hon fått ställa några frågor så vet inte hon heller riktigt om jag behöver behandling eller inte utan ber att få återkomma när hon rådfrågat en läkare. Detta tycker jag också är helt okej då jag själv inte alltid kan ge ett svar utan att rådfråga en doktor innan. Men sen när hon ringer upp då kom besvikelsen. Jag förstod inte riktigt vad hon menade att doktorn sagt. Hon sa att "det är olika beroende på vilken läkare man frågar om de vill sätta in behandling eller inte, men nu är det så att vi tyvärr inte har några läkartider kvar idag. Istället får du ringa klockan 17 till jourcentralen i Finspång". Sen beklagade hon att det inte fanns några tider kvar.
 
Men nu så här i efterhand funderar jag, vad menade hon att läkaren sagt? Tyckte läkaren jag skulle ha pencellin och behövde en tid eller ville inte läkaren skriva ut pencellin så ssk tyckte att jag skulle få en tid och få chans att träffa en annan läkare som kanske kunde ge bahandling!!! Förvirrande.
 
Sen tycker jag det är otroligt dåligt att det ska fungera så här, inget illa om den sköterska jag pratade med, utan om systemet och bristen på läkare. Många klagar på att akuterna är så fulla med väntetider och om alla de patienter som verkligen inte behövde akutsjukvård sökte på "rätt ställe" så skulle väntetiderna kortas. Men om det då inte finns några tider på de "rätta ställerna"? Och vi som bor på landet och fått jourcentralen till Finspång. Dit går det knappt några bussar längre så alla de stackare som inte har körkort och inte kan vänta till nästa dag? Jag ser problemen här och jag förstår varför det är som det är.
 
Jaja nu håller jag tummarna för att jag slipper belasta sjukvården något och att min kropp kan reda det här själv. Hatar att vara till besvär och ta massor av tid och fylla de där tiderna som det finns så ont om. Finns säkert någon som behöver tiden bättre en jag.
 


Nina Bergquist

så mysigt med snö, ungarna är sjukt glada!

Svar: Ja det var barnen här med och idag har de skottat, försökt göra snölyktor, åkt pulka och hållt på. Kul att de uppskattar snön.
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 12:30:52
BLOGG: http://deliciously.se/
Erica

Det här påminner mig om då jag ringde till VC för nån vecka sen. De sa att de inte hade några tider och hänvisade mig till akuten. Nu hade det ju i och för sig kunnat vara något allvarligt, men samtidigt kände jag att jag hade kunnat vänta en eller två dagar till så att åka till akuten blev lite dramatiskt. :p

Svar: Ja det är konstigt ibland hur det kan bli. Jag verkar klara mig från pencellin för bröstet iaf för det är bättre istället har jag värk i örat så vi får väl se om det värker hål där istället och jag iaf behöver pencellin. Lite orolig för natten :-(
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 12:41:45
BLOGG: http://faithhopelove.blogg.se
Helen

Hoppas du självläker. Jag hade aldrig speciellt ont i brösten när jag hade min svåraste mjölkstockning, men man kunde se en rodnad på bröstet. Yrsel är nog mjölkstockningen...

Dålig t att du inte fick mer hjälp! Måste du åka till fingsspång? Är inte Norrköpings jourcentral nämre?

Jag tycker 1177 är bättre än vc, de bokar tider åt mej för där lyssnar de oftast bättre tycker jag. Alfons fick tid direkt när jag ringde förra söndagen när han verkade ha ont. Stackarn hade ju öroninflammation....

Forsätt med värme, amning och vila, krya på dej vännen!!

Svar: Ja jag får hoppas det läker själv annars får jag ringa ikväll och i värsta fall söka akuten. Jag ringde 1177 också, men de hänvisade vidare till VC att jag skulle ringa dit. Ja vi här ute tillhör Finspång, det ändrades för något år sedan, till det sämre tycker jag. Tack för omtanken <3
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 12:48:23
BLOGG: http://www.milfamera.bloggplatsen.se
Helen

Det finns ju sånt här nässpray oxytocin, den kan hjälpa till att häva mjölkstockning, fast man måste få det utskrivet... Jag fick ju sån utskriven för min utdrivningsreflex tar tid på sej ibland, jag sa till på bvc.... Står i bipacksedeln att den använs bla för att häva mjölkstockning....

Vad dåligt att ni tillhör fingspång, det är ju världens omväg! För visst måste man åka förbi Norrköping för å komma dit?!

Ja så lite så, jag känner empati för dej då jag vet hur struligt och tufft det kan vara med mjölkstockning. Jag har ju haft det flera gånger så jag vet! Blä för det!

Svar: Jaha kan man använda oxytocin för att häva mjölkstockning också, det används ju annars för att stimulera värkarna eller när man blir igångsatt med dropp. Hade ingen aning om att det fanns som nässpray också, intressant. Kanske skulle ringt BVC istället. Nej vi behöver inte åka via Norrköping för att ta oss till Finspång. Vi har nog ungefär lika långt till Finspång som till Norrköping, men det går betydligt mindre transportmedel till Finspång och vägen är mycket kurvigare och ligger så att den blir mycket halare en Norrköpingsvägen. Du är gullig och omtänksam du Helene, vore verkligen roligt att lära känna dig <3
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 13:09:20
BLOGG: http://www.milfamera.bloggplatsen.se
Helen

Jodå, smart va?! Det hjälper mjölken att rinna till...

Okej, det visste jag inte! Men jag förstår att man vill åka på trygga och mindre hala vägar!!

Åh vad du är gullig, gud vad glad jag blir! Vi får väl fixa en date snart!!

Jag brukar fundera var i skärblacka ni bor, försöker se framför mej var den där åkern ligger. Det enda jag kommer fram till att om man åker vägen vid löftstad slott ich kommer till ICa i skärblacka så bor ni en bit till vänster om ICA lite högre upp förbi det där äldreboenden som jag glömt namnet på och mot skogen. Gissar jag rätt? Min mormor och morfar bor ju precis vid dina barns skola! Den skolan ser så mysig ut tycker jag!!

Svar: Ja, det var smart :-)Helt fel ute är du inte. Det är på rätt sida, men vi bor mycket närmare strömmen och längre in i samhället. Tror du tänker på Vickelbyområdet, de husen där många ser likadana ut? Vi bor i gamla samhället på andra sidan järnvägsspåret. Finns en stor kohage som börjar vid vår tomtgräns och sträcker sig ända ner till strömmen. Svårt o förklara, men vill ni får ni gärna komma på besök en dag så får du se exakt vart vi bor :-)
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 15:07:00
BLOGG: http://www.milfamera.bloggplatsen.se
Helen

Ja gamla samhället vet jag var det är, min mamma växte upp där, de bodde i ett hus i närheten av gamla vattentornet.... Varje sommar under barndomen badade vi i Denseln, brukar ni bada där?

Ja det skulle vara kul å göra nån gång!!:-)

Svar: Nej vi åker till Mårn, men systers hund har fått bada där ;-)
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 22:44:41
BLOGG: http://www.milfamera.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback