Svalkande sommarlekar - Vattenexperiment

 
 

Jag fortsätter på mitt tema svalkande sommarlekar eftersom detta varit årets varmaste sommar på väldigt länge känns det passande. Idag tänkte jag tipsa om en svalkande sommarlek som också går i vattnets tecken. Det känns som det är vattnet som svalkar mest dessa dagar så jag försöker få barnen att vara blöta stor del av dagen så de håller sig svala.
 
Vattenexperiment är dagens lek. Du behöver en balja med vatten och sen tager du vad du haver. Med andra ord en nästan gratis aktivtet som passar perfekt för lata dagar hemma.
 
Jag har använt olika petflaskor som jag lagt i tomma, fyllda med vatten eller den mest populära en petflaska som jag gjort små hål i med en spik. Varför stannar vattnet kvar i flaskan när den i vattnet, men åker ut när den är ovan vattnet. Det har barnen fått klura på.. Detta tillsammans med ballonger som är fyllda med luft, vatten eller både och. Vi har även haft plankor i och skruvar. Som sagt man kan ta vad som helst. Har man inget inne finns massor i naturen att använda t ex kottar, stenar, pinnar. Vad sjunker och vad sjunker inte? Låt barnen hitta egna saker och prova så kan de berätta sen vad som hände och varför de tror att det flöt/sjönk!
 
Har du något roligt vattenexperiment att dela med dig av?
 
Tips 1 av svalkande sommarlekar hittar du HÄR.

Svalkande sommarlekar - vattenballonger


Tänkte tipsa om några bra svalkande sommarlekar eller aktiviteter perfekt för dagar då man bara hänger hemma/ på landet och något som dessutom inte kostar skjortan. I denna värme bölja behövs lite svalkande saker att varva med för att barnen ska bli sysselsatta.
 
Jag tänkte dela upp de olika tipsen i flera inlägg och först ut är den härliga vattenballongen. Man kan göra massor med vattenballonger. T ex vattenkrig på gräset, pricka vattenballongerna i något med vatten och sen räkna hur många hela ballonger som klarat sig. Vi har även en vattenslidebana som barnen fick rulla ballongerna på och där gällde det också att få dem på banan och att de inte skulle gå sönder. Kör man passning till varandra gör det inget heller om vattenballongen går sönder det är bara skönt med svalkande vatten över sig. Som sagt bara fantasin sätter gränser för vilka lekar man kan hitta på.
 
I lördags var jag på lekhuset och då fann jag denna fantastiska manick ni ser på bilden ovan för 69 kronor fullproppad med vattenballonger. Den summan till fyra barn kändes som en bra deal så jag slog till. Och när jag kom hem blev det glädje från dem alla direkt. Mitt tidigare problem var att det tog tid att fixa vattenballonger till alla barnen, men med denna kan barnen själva fylla ballongerna så det tyckte jag var smidigt.
 

Så jag började med att fylla en varsin hink till dem alla och när de var slut fick de fylla på egna själva.
 
En annan rolig lek är att passa ballongerna till varandra i poolen samtidigt som man badar. Stora plask från ballongerna när de landar samtidigt som de också sjunker under ytan så man får leta lite efter dem innan man kan kasta vidare. Det var också en skoj lek :-D
 
Har ni andra tips på lekar med vattenballonger. Dela gärna med er :-D
 
 

Har ingen lust, summering av månaden och jobb!


Tog en så rolig bild på min minsta tjej när vi väntade på glass. Jobbigt att vänta på saker och visst känner man sig lite sådär uttråkad då.
 
Känner mig lite sådär också, inte uttråkad, men sur och tvär. Inte lust med nåt egentligen! Tror det är den där dagen i månaden. Sen är det nog också att semestern börjar lida mot sitt slut. Varför ska tiden gå så fort? Kan inte förstå vart hela juli tog vägen? Gör ni det?
 
Månaden har iaf varit toppen vädermässigt, ja och i övrigt också. Så underbart. Tyvärr har vi sista dagarna inte kunnat njuta fullt ut av vädret eller hittat på saker med barnen. Har behövt fixat i trädgården innan vi börjar jobba. Men nu är iaf boden byggd och bara målningen kvar, slänga massor av skräp och sen göra det sista på kaninburen. Sen får vi vara nöjda för i år. Ibland önskar jag bara att det fanns någon som kunde ordna allt åt en så man fick njuta alla dagar och bara få det bästa av att ha trädgård och hus. Men tyvärr kostar ju det alldeles för mycket för att vår plånbok ska räcka till. Men någon gång kanske den drömmen går i uppfyllelse, man vet ju aldrig ;-).
 
Nej nu ska jag sluta ordbajsa och fortsätta med redigeringen av alla bilder jag har liggandes.
 
Må gott!