Från datorn till ett framkallat foto i bild!


Har framkallat lite bilder bland annat dessa två ovan. Tycker alltid det är svårt att framkalla bilder då man inte riktigt vet om resultatet är detsamma som det jag ser på datorn. Det många inte vet är att det finns en hel del saker att tänka på när man redigerar bilderna och de ska framkallas, framförallt viktigt när man själv redigerar bilderna. Jag har provat mig fram vad som blir bäst och lärt mig mycket på vägen.
 
Det viktigaste är att man väljer rätt format. Jag fotar ju i raw. Det formatet går inte att framkalla. Likaså är mina bilder på webben i png. Det är inte heller rätt format. Utan istället är det Jpeg. som ska väljas. Så när jag gjort mina färdiga inställningar i bilden sparar jag den som en kopia i jpeg.
 
Det andra som är viktigt när man ska framkalla är att man väljer bort aoutokorrigeringen eller kryssar i "rör inte min bild" annars kan bilden få ett helt annorlunda resultat än det du såg på datorn. Jag har själv gjort misstaget vilket inte var så där jätte roligt när bilderna kom hem.
 
När jag lägger ut en bild på webben får den alltid en extra omgång med skärpa. Likaså minskar jag bilden så den är i den storlek som jag vill att den ska synas på webben. Det ger en bättre kvalité på bilden när den syns på datorn. Men ska inte framkallas så. Istället ska man välja så stor fil som originalet är (lite beroende på storlek av den framkallade bilden också) och inte ha någon extra skärpa i bilden. Det där med extra skärpa på innan man framkallar har jag också lyckats testa och resultatet blev inte alls som väntat så bort med extra skärpa på bilder som ska framkallas.
 
Och så en sista viktig sak att tänka på är att alla skärmar visar bilden olika utifrån hur det ser ut med ljus runt omkring i rummet etc. Det kan ge mycket varierande resultat på den slutliga bilden. För att undvika fel kan man kalibrera skärmen så den stämmer överens med t ex fotolabbet.
 
Jag har provat många olika fotolabb, men har nu bestämt mig för att det är Crimson som passar mig och mina bilder bäst. Resultatet jag fick denna gång blev jag jätte nöjd med och stämde helt överens med det jag själv såg på bildskärmen. Crimson har också massor av tips kring framkallning, kalibrering etc. Så kika gärna där så lär ni er massor och djupare en det jag beskrivit här.


Ann-Ki

Detta med digitala foto är en hel vetenskap och jag har inte riktigt greppat allt. I och för sig så lämnar jag inte in och får framkallat, jag skriver ut mina foto själv om jag vill ha papperskopior. Håller med dig om att det blir inte alltid så som man önskar. Valet av fotopapper är också en viktig bit att tänka på. Som sagt... en hel vetenskap!

Svar: Ja fotopapper gör ju också en hel del. Själv har jag ingen bra fotoskrivare så det blir fotolab, men i framtiden kanske jag köper mig en tillräckligt bra skrivare så jag kan erbjuda lite paketpriser med bilder till mina kunder som anlitar mig.
Lottiz Törnqvist

2014-02-25 / 17:56:51
BLOGG: http://dobbitazz.blogg.se
sandra - 3 barns mamma <3

Mycket tänkvärt vid framkalningen. Jag gillar smart photo. Kommer inte överens med fuji dock. De ska då alltid fumla med något :/

Både de bilderna är kanon bra :)

Svar: Jag har varit nööjd med smartphoto med, men har inte alls blivit nöjd de senaste två gångerna nu så jag bytte.
Lottiz Törnqvist

2014-02-25 / 19:30:24
BLOGG: http://www.mammansandra.blogg.se
Fotograf Yohanna Mårtensson - Fotograf i Hälsingland

Ja det där med framkallning av bilder är inte lätt, och jag är lika nervös varje gång. Haha. Men för det mesta så brukar det bli bra! ;)

Svar: Ja det är ju svårt när man inte får se resultatet innan, men jag har inte blivit nöjd alla gånger när jag framkallat troligen då jag gjort fel, men nu har jag börjat lära mig den biten också.
Lottiz Törnqvist

2014-02-25 / 20:39:59
BLOGG: http://yohannafotograferar.blogg.se/
Maria

Känns som en hel vetenskap :)
Men det är väldigt fina bilder du har valt att framkalla.

Svar: Ja det ÄR en hel vetenskap ibland ;-)
Lottiz Törnqvist

2014-02-25 / 21:51:46
BLOGG: http://omlitenochmig.se
Angus

Gillar oxå crimson bra, har inte provat så många andra dock. Jättefina bilder!
Tack för din fina långa kommentar på min blogg, den värmde!

Svar: Jag har försökt använda den, men sen inte blivit nöjd och provat något annat, men nu när jag fotar RAW och redigerar mycket mera så funkade det utmärkt bara man tog rör inte min bild. Så jag kör på dem fortsättningsvis nu.
Lottiz Törnqvist

2014-02-26 / 08:40:47
BLOGG: http://angusfoto.blogg.se
Maria

åh jag behöver också framkalla lite bilder, länge sedan nu :)

sv; vad kul med Legoland! dit åker vi med sonen när han är lite större har vi tänkt :)

Svar: Ja det blir lätt så att tiden går.
Lottiz Törnqvist

2014-02-26 / 09:28:54
BLOGG: http://fashionstars.blogg.se
Fotograf Yohanna Mårtensson - Fotograf i Hälsingland

Fast sen har vi ju den biten att bilderna ska vara rätt redigerade, jag framkallade en bild till jul som var hur fin som helst på min skärm men det jag fick hem såg gräsligt ut, så jag testade framkalla hos en annan sida och då vart det som det skulle, så det ska vara rätt redigerat, inte för ljust och in te för mörkt, sedan skiljer det sig från olika sidor, och sen har vi ju färgprofilerna sRGB och Adobe RGb, och alla säger och tycker olika så det är inte lätt alls sånt där.. :P

Svar: Ja redigeringen är ju minst lika viktig den med. Och det där med färgerna som sagt också. Jag har iaf äntligen börjat förstå sambanden lite mera ;-)
Lottiz Törnqvist

2014-02-26 / 11:18:16
BLOGG: http://yohannafotograferar.blogg.se/
Michelle

Men så grymt söta bilder! :)

Svar: Tack :-D
Lottiz Törnqvist

2014-02-26 / 11:28:04
BLOGG: http://mischakaro.blo.gg/
Theresa

Vilka fantastiska foton, förstår att du valde att framkalla dem! Ska kolla in crimson nästa gång det är dags för framkallning! Kram!

Svar: Tack. Ja jag kan verkligen rekommendera dem, men tänk på att ta bort autokorrigeringen och ställ in rör inte min bild så de inte ändrar massor.
Lottiz Törnqvist

2014-02-26 / 15:22:05
BLOGG: http://mammaT.blogg.se
sandra - 3 barns mamma <3

Alla kan inte gilla samna sak varje gåbg ;) hihi!!

Svar: Nej så är det ju ;-)
Lottiz Törnqvist

2014-03-02 / 19:55:14
BLOGG: http://www.mammansandra.blogg.se
Moi

Tack för alla tips! Dina foto är hur snygga som helst.

Svar: Tack snälla :-D
Lottiz Törnqvist

2014-12-14 / 11:42:24
BLOGG: http://tangoandroses.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback