Fotograferingstips - Fotografera småfåglar


Var flera som frågade på mitt förra inlägg om fåglarna hur jag gör för att fotografera småfåglar så därför tänkte jag bjuda på lite tips.
Bilderna jag tagit i detta inlägg är taget från mitt köksfönster vilket innebär att fågelmaten står väldigt nära fönstret och då kan jag också komma dem riktigt nära. För att inte skrämma dem smyger jag mig fram så att de inte upptäcker mig för då flyger de iväg. Så just dessa bilder är det lite fusk på eftersom jag har ett fönster mellan oss och inte skrämmer dem lika lätt.
 
Men oavsett vart du är för att fotografera småfåglar så behövs ett objektiv med längre brännvidd så du kommer dem närmare utan att skrämma iväg dem. Jag använder alltid mitt 100 mm macroobjektiv när jag fotograferar småfåglar, men har man ett långzoom är det ju ännu bättre.
 
När jag inte är hemma brukar jag smyga lite bland buskar och snår och när jag ser på ett ungefär vart de äter t ex bär så står jag blickstilla och gör mig redo med kameran. Vill man fånga fåglarna när de flyger väljer med ett högre slutarvärde så man kan frysa dem i sin fart och få den där skärpan man vill ha. Det krävs en hel del tålamod när man fotograferar fåglar och man får liksom vänta ut dem. Och att fånga dem i sin fart är ännu svårare då du måste sätta skärpan precis rätt och undvika skakningsoskärpa. Här kan jag bara ge tipset om att öva och hitta en teknik som passar en själv. Jag brukar oftast fokusera så jag har skärpan på ett ställe och sen försöka tajma så att jag trycker av kameran precis när de flyger iväg. Eller så följer jag helt enkelt fågeln med kameran och knäpper av när jag följer dem i samma takt som de flyger, men då behöver avståndet vara precis rätt och fågeln så stor att jag får skärpan precis där jag vill ha den.
 
Ett annat bra tips är att använda lite bröd och locka dem med. Sätt fast bröd på trädgrenen. Backa och sikta sen kameran på brödbiten. Stå stilla så en stund och vänta och efter en stund kommer fågeln och äter brödbiten och då knäpper du av.
 
Nedan några fler bilder från fåglarna vid vårat fågelbord.
 
 
 
 
 
 
 

Besök av vänner, pulkaåkning och frusen!

 
 

Vilken toppen dag. Har tagit igen förlorad tid med vänner och familjen! På dagen hade jag min fina vän och hennes familj här och på em blev det en visit i pulkabacken med svägerskan och hennes barn.
 
Och nu har jag krupit ned i soffan otroligt frusen....det är kallt ute, runt 17 minusgrader har vi haft här hos oss idag.
 
Imorgon blir det badhuset istället och ännu mera mys med barnen. Sen är lovet slut för min del för då börjar jag jobba flera dagar igen. Men övriga familjen har ett par dagar till hemma innan den riktiga vardagen börjar igen.

Vinterlandskap!

 
 

Igår kväll och hela natten förvandlades hela landskapet till ett vinterlandskap. När vi vaknade i morse var det vitt, gnistrande snö, sol och iskallt. Fåglarna flög omkring glatt runt fågelbordet och var glad att de hittade föda. Jag vilade mina ögon på dem. Fåglar är otroligt rogivande och jag älskar att fånga dem med kameran. Får ta mig till Åbackarna snart igen och fota lite bättre fågelbilder.
 
Även om vi var bra sugna att åka pulka och tillbringa dagen i backen så blev det istället ett biobesök för att se Sune i fjällen. Men imorgon funderar vi på att ta oss till pulkabacken istället för skridskoåkning som vi först tänkte oss. Sen på fm kommer även våra fina vänner hit så då blir det lite trevligt umgänge. Känns som en bra helg trots allt. Skönt att vara lite julledig med barnen några dagar till.
 
Fler som har fått vinterlandskap nu?