Halloween när ska man egentligen fira?


Så här söta monster har jag haft här hemma på em idag. Några har även varit på dörren och skrämt oss så vi tömt förråden på allt godis vi har. Allt för att slippa buset ;-).
 
Halloween har sedan 1990-talet firats i Sverige. Ursprungligen kommer det från Irland och spred sig sen under 1840-talet till USA innan det till sist började firas här. Halloween firas den 31 Oktober varje år i USA och Irland och är en fast högtid. Hos barnen är det populärt att klä ut sig till spöken och andra gestalter för att gå runt och knacka dörr och säga bus eller godis.
 
I Sverige däremot är det många som varje år funderar vilken dag man firar. Och det råder verkligen delade meningar. En del följer ursprungsländernas datum som är idag medan andra med viss kreativitet tar det en av de andra dagarna då det är helgdag. Och trots att Halloween varit etablerat i Sverige sedan 1995 finns ingen exakt dag som alla firar på utan det varierar allt mellan 31 oktober till 6 november.
 
Jag själv är förvirrad varje år. När ska man egentligen fira? I år föreslog jag för barnen att det var idag då jag sett att frågan kommit upp på facebook och där man skrev att det var idag. Men det kändes som de var helt fel ute. När barnen ringde på dörren och "tiggde" så blir många förvånade. Är det idag? Vi har inte hunnit köpa godis! (BRA tänker mamman i smyg för då får barnen mindre godis, de behöver inte bli sötare liksom ;-), Och jo de får spara godiset till helgen, men för mycket godis mår väl ingen bra av?)
 
Men att man blir förvirrad är inte så konstigt när också butikerna sänker lösgodiset lagom till helgen. Inte från idag alltså utan från och med imorgon fredag.
 
I almanackan står det Alla helgons dag den 2 november. Många tänker nog att det är samma som Halloween. Och är det verkligen det?
 
Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av alla helgonförklarade personer. Men även om man inte är helgon så är det många som passar på att minnas de sina som inte finns hos oss längre. Man besöker gravar, tänder lyktor och gör fint.
 
Halloween började ursprungligen firas för att sommaren var slut och vintern på igång. Men man trodde också att de döda skulle återvända till jorden och tände därför eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor och väsen.
 
Så i det stora hela handlar halloween och alla helgonas dag om samma sak, de döda. Är det då okej att välja vilken dag man vill eller ska man hålla fast vid "bus eller godis" den 31 oktober varje år precis som USA och Irland gör? Det tycker jag själv känns mest rätt, men imorgon går kanske lika bra?
 
Vad tycker ni, hur tänker ni kring det hela? Är det lätt svårt att veta eller är ni lika förvirrade som jag? Och är det okej att välja den dagen (lördagen) då många går till graven för att minnas de sina som inte finns hos oss längre?
 
Jag vill gärna höra era tankar i ämnet!

En vit anka!

 
 

Den lilla vita ankan! Det kan väl inte vara så vanligt med en vit anka? Men vid Åbackarna i Norrköping har jag sett iaf två stycken. Så fina. Undrar om det är en albino anka? Någon som har mer kunskap?

Den ljuvliga 1,5 årstrotsen!

 
Jag har levt i förnekelse! Jag trodde en 1,5 åring var lätt att hantera! Det är så jag minns det! Men oj så fel jag kommer ihåg!
 
"I böckerna står att det sker en frigörelseprocess vid 1,5 år. Barnet får en jaguppfattning och förstår att det är en egen person med en egen vilja och vill bestämma." Och oj vad denna lilla fröken har blivit medveten om att hon är en egen person. Får hon inte som hon vill svartnar det i ögonen på henne och hon får ett utbrott utom dess like. Kastar sig på golvet, går fram till oss och slår mot oss eller kastar saker i sin närhet omkring sig. Man blir helt genomsvett! Men vi försöker oftast bekräfta henne och sen försöker vi avleda. Det är det enda som hjälper och oftast är utbrottet kortvarigt. Men de kommer titt som tätt och man blir ju riktigt fundersam över hur mycket ilska som kan rymmas i en så liten person!

Vidare står i böckerna att trotsen en viktig del i utvecklingen. Barnen behöver motstånd för att kunna utvecklas vidare. De orden tröstar jag mig med när det känns som värst!
 

Men det är inte bara trots som kommer från vår lilla sötfia. Och tur är väl det! Hon har tagit ett riktigt skutt i utvecklingen. Det kommer fler och fler ord. Och att se hennes glädje när hon ljudar fram orden och vi förstår precis vad hon säger då blir man varm inom sig som mamma. Hon härmar allt man säger. Visar vad hon vill. Leker med sina leksaker som om hon aldrig gjort annat och hon är världens mysigaste tjej. Kramar och pussar kan nästan vem som helst få. Idag var det dockan som fick en puss och hejdå kram på dagis.
 

Vår fina fina tjej, vår lilla docka vad vi älskar dig!