Morgon zoo på Givskud Zoo

 
I morse drog bloggbussen sin färd vidare till Givskud Zoo på Danmark som är en djurpark. Prick klockan 8.30 anlände vi punktliga och helt enligt planeringen. Och eftersom jag har en förkärlek till djur så blev det en hel del bilder som ni säkert förstår. Fast sen älskar jag ju fotografering över huvudtaget så det blir alltid många bilder när jag hittar på något sånt här. Jag bara är sån!
 
Turen i parken inledes med att vi blev välkomnade av en guide som jag tror hette Sussanne eller något liknande. På schemat stod en date med några av djuren som bor i parken på så kallat Morgon zoo innan parken öppnade för dagen. Morgon Zoo är alltså något som man kan boka i parken vilket då innebär att man får följa med in i några av djurens stall där de sovit under natten innan de släpps ut på Safarin. Något som visade sig vara super roligt om ni frågar mig.
 

Med en Safaribuss fick vi sen åka runt till de olika djuren. Ett första stopp blev hos lejonen.
 
 
I stallet mötte vi stora lejon som såg väldigt sugna på att få komma ut. De spanande in oss riktigt ordentligt också när vi gick där för att titta på dem och fotografera. Om jag tänkte att den där såg kramgo ut så tänkte nog lejonen, de där såg ut som ena läckerbitar. Sussanne informerade oss om lejonen och visade både en svans, en tass och en skalle som var från lejon som funnits i parken tidigare, men tyvärr fått lämna jordelivet. Visste ni att ett lejon inte biter ihjäl sitt byte utan täpper till luftrören med sina två långa tänder så att man kvävs istället, det hade jag inte en aning om. Likaså att de bara äter en gång i veckan. Att man kan klara sig utan mat så länge, måste kännas som rena festen när de väl får mumsa på sitt käk.
 
Givskud Zoo var faktiskt från början en lejonpark när de öppnade 1969 då just lejon det enda djur de hade. Parken kallades då Lejonparken, men 1983 döptes parken om till just Givskud Zoo. Kul med en park som är specialiserad på något specifikt.
 
 
Nästa stopp blev girafferna. Ett djur som jag tycker om lite extra mycket. Vet inte riktigt varför, tror det beror på att jag tycker om deras annorlunda kroppsbyggnad med långa halsar, långa ben och den vackra mönstringen på kroppen. Sen är de rätt söta också och lite roliga. 
 
Barnen fick den stora äran att mata girafferna med banan. Något som jag tror de allra flesta tyckte var roligt. Alicia matade dem en hel del och tyckte det var jätte roligt om en lite kladdigt.
 
Mitt under matningen där kom nästa lärdom.. Vilka låååånga tungor de har girafferna. Kolla bara:
 
 
Dessutom räckte de ut tungan till oss. Eller den här lilla ungen gjorde det. Vad han ville ha sagt med det kan man undra.
 
 
Efter girafferna besökte vi dessa raringar. Babian liknande apdjur. Deras inhägnad fick man gå in i och där sprang de lösa. Super roligt att komma dem så nära och bilderna blev jätte fina när de höll till i gräset så där. Blev riktigt nöjd faktiskt.
 
 
Gorillorna blev vårt nästa stopp och de hade precis blivit utsläppta när vi kom så vi fick vänta in dem lite innan vi såg dem. Gorillor är ytterligare ett djur jag tycker är roliga tillsammans med andra apdjur eftersom de brukar bli så roliga på kort. Man ska ju inte skratta åt andra sådär, men jag kan bara inte låta bli att göra det åt gorillorna. Fast jag tror de skrattar lika mycket åt oss också för ibland undrar jag verkligen vem som tittar på vem ;-).
 
Sussanne berättade att den största gorillan vägde en hel del, runt 140 kg tror jag och det var rätt fascinerande att höra att de kan bli så stora på att bara äta grönföda.
 
Efter gorillorna begav vi oss vidare på en Safaritur med vår bloggbuss, men eftersom det är så mycket bilder så tänkte jag beskriva mer om den och lite om parken i ett till inlägg som publiceras efter detta.
 
Morgonzoot var i alla fall super roligt att få uppleva. Att få närkontakt med djuren så där precis innan de blivit utsläppta. Samt att få klappa girafferna och mata dem med bananer. Det var det allra roligaste.


Skorpan och Loppan

Så kul att ni fick komma lite närmare :)

Svar: Ja super skoj :-D
Lottiz Törnqvist

2013-06-12 / 06:49:25
BLOGG: http://skorpanloppan.blogspot.it

Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback