Min viktkamp - Har bantningen blivit en livsstil?


Jag har alltid haft en normal vikt i min uppväxt förutom som bebis, då var jag rund och go. Men annars har jag aldrig varit varken för smal eller för tjock utan precis lagom. Har aldrig behövt tänka på vad jag stoppar i mig utan vikten har hållit sig bra ändå. Har heller aldrig varit någon direkt flitig aktivitetsmänniska och rört på mig särskilt mycket.
 
När jag var 17 år träffade jag min make. Hans mamma lagade väldigt god mat och dessutom mycket gräddig mat, sådan mat växte jag inte alls upp på. Det var fetaste crème fraichen, fetaste grädden och många gånger sådan som bara ren sås. Jag åt och jag tog oftast om en gång till, det var ju så gott. Portionerna blev större än vad jag tidigare åt. Nykära som vi var blev det också många turer till kiosken för att ha något att mysa med när vi kröp varandra nära i soffan framför en film. 
 
Med en liten fyra i magen år 2011!
 
Allt det här extra började sakta visa sig på vågen. Men vikten höll sig rätt bra tills jag var runt 19 år. DÅ la jag snabbt på mig kilo efter kilo och på bara ett år lyckades jag gå upp massor i vikt och hamnade på ett BMI med sjuklig fetma.
 
Vändpunkten kom när jag fick se bilderna från min 20-årsfest. Herregud är det där jag? Hur har jag kunnat bli så stor? Jag vägde då 89 kg till mina 162,5cm (ja den extra halvan där är viktig ;-)). Skulle jag fortsätta i samma takt skulle jag snart vara uppe på tre siffrigt. Men så kom jag i kontakt med viktväktarna och började min viktkamp. Att den sen 12 år senare fortfarande skulle hålla på det trodde jag aldrig.
 
Viktväktarna visade sig dock fungera väldigt bra och jag lyckades gå ner hela 26 kg på bara något år. Jag tappade all min övervikt och vägde då 63 kg (år 2002). Min tanke var att klara 3 kg till, men så blev jag gravid och efter det föll allt. Efter graviditeten har min kropp gått upp i vikt och ner i vikt som en jojo. Varje graviditet har inneburit 20-22 kg uppgång och jag har alltid haft kvar ett par kilo från varje graviditet som inte gått att bli av med hur hård jag än varit mot mig själv. Viktväktarna fungerade inte alls, trots intensiv träning och noga räknande av Points. Jag stod stilla i vikt. 
 
Jag har gråtit många tårar, tappat fotfästet flera gånger och trillat dit igen i gamla vanor när det inte fungerat, men då med en viktuppgång till följd. Då har jag börjat banta igen och provat nya saker för att jag så gärna vill bli av med all övervikt, men dieterna har bara resulterat i att jag gått upp allt igen så fort jag slutat.
 
Dryga 78 kg förra sommaren. Väger iaf lite mindre i år ;-)
 
Och sakta men säkert kommer tankarna och funderingarna. Kommer jag alltid vara en bantare? Det känns som att den blivit min livsstil på något vis. Och jag vet att jag inte är ensam. Men att hela tiden åka upp och ner som en jojo i vikten känns absolut inte hälsosamt. Så någon förändring måste ske. Jag måste komma tillbaka till ett sätt som fungerar för mig. Jag har provat det mesta, men står stilla i vikt eller tappar och går upp allt igen. Varför det ska vara så svårt att gå ner i vikt efter att ha fött barn och för att man äter preventivmedel kan jag inte riktigt förstå. Hur gör alla andra smala och fina personer? Inte håller de igen på onyttigt iaf för det äts både det ena och det andra onyttiga som de stolt visar upp på sina Instagram konton!
 
Idag ligger jag på en övervikt runt 10 kg. Jag hade kämpat mig ner så jag låg runt 70 kg genom bra kosthållning och motion, men i juni när jag tog min andra p-spruta började jag gå upp igen och la snabbt på mig runt 5 kg, detta trots att jag inte gjort några ändringar i min kost. Det har gett mig ångest då jag gjort allt rätt och jag är säker på att orsaken är p-sprutan då den har just det som biverkan. Men jag vägrade ge upp och i tisdags fick jag nog och tänkte ge viktväktarna en sista chans, kanske fungerar det igen efter sista barnets födelse?
 
Så i fyra dagar nu har jag räknat Points och trots att jag tränat har jag hållit mig till den tillåtna mängden points man får äta och låtit de extra pointsen man får av träningen "försvinna" ut i tomma intet. Och det verkar som att VV fungerar då. Vikten rör sig nedåt jag har redan tappat 1.6 kg. Helt otroligt. Jag är väldigt förvånad. Och nu håller jag alla tummar jag har att det fortsätter så här. Det är ju lite tidigt att utvärdera ännu, men jag tänker ge det en chans och hålla på ett tag.
 
Så nu är jag positiv igen. Viktnedgången kan få ta tid, bara jag går ned i vikt och någon gång ibland kan unna mig något lite lyxigare och det kan jag med denna typ av kosthållning. Inget är förbjudet, bara mängden är rätt.
 
Det blev ett långt inlägg idag, hoppas ni orkade läsa ;-)


Anonym

Hmm det är klurigt de där. Har du shape up? En kaloriräknare. Bestäm att du äter ex antal kalorier.. Minska 500 eller hur du känner för. Nä detta är svårt och kan förstår att du tycker de är jobbigt. Tycker mina extra kilon är jobbiga. Gick ner 8 klio för ca 1år sen typ men sen kom dem igen tillbaka när jag började jobba och sockerberoende igen. :( 70kg men gått ner till64 kg men 5-till vill jag. Lycka till du. Och mätt dig å jämför de. :)

Svar: Ja den har jag och har använt mig av. Fungerade super bra förra sommaren, men sen hade jag så svårt att veta mängden av allt och nu i våras fungerade det inte alls. Då är VV bättre när jag bara kan äta nåt med noll points i om jag blir sugen, behöver jag inte räkna och föra in. Så jag kör på det här nu eftersom jag lyckats med 26 kg en gång tidigare så är det ju inte omöjligt igen.
Lottiz Törnqvist

2013-07-13 / 20:43:15
Anonym

Jag som skrev.

2013-07-13 / 20:45:47
BLOGG: http://www.cajsahallgren.blogg.se
Mammatea

Bra jobbat! Heja, heja

Svar: Tack, hoppas det här fungerar nu vill så gärna bli normal i vikt igen.
Lottiz Törnqvist

2013-07-13 / 20:46:24
BLOGG: http://mammatea.se
Hanna Karlsson

Heja dig! Håller tummar och tår att du klarar det den här gången.

Svar: Tack jag hoppas jag hittat rätta sättet nu.
Lottiz Törnqvist

2013-07-13 / 21:20:34
BLOGG: http://hannafialotta.blogg.se/
Jenny Ageton

Skönt att läsa dina tankar kring detta. Jag har många gånger varit så ledsen av hur jag beter mig och hur jag ser ut, skäms många gånger :( Tyvärr har jag inte kommit så långt som du, jag har massor övervikt att ta tag i och det känns oerhört tufft. Men jag hoppas att det går superbra för dig, det kommer peppa mig =) Kram Lottiz!!

Svar: Ja det är oerhört tufft och när man dessutom saknar orken att ta tag i det blir det bara en ond cirkel. Men det känns som jag kommer få kämpa hela livet för att bli av med övervikten och hålla vikten sen, men det ska gå jag tror jag mår så mycket bättre av att trivas med min kropp. Kan skriva mer om vikten och mina tankar om du vill. Alltid skönt när man kan finna styrkan av varandra.
Lottiz Törnqvist

2013-07-13 / 21:33:58
BLOGG: http://nockinocki.blogg.se
meh.blo.gg

Jag gick ner 13 kg med shapeup, gick sedan upp 3 kg igen och där har jag hållt mig. Vill gärna ner 3-5 kg men jag viull också unna mig saker så man får välja.

Svar: Vad duktig du är. Super bra att klara så mycket. Jag klarade 8 kg med shape up förra året, men denna gång håller det inte jag hinner inte skriva ner allt och räkna ut vad det ger i kalorier. Har ju bara gratis varianten. Men viktväktarna har man ju med sig i huvudet och vet hur mycket en del ger så då blir det lättare så jag hoppas på det här med nu. 10 kg skulle jag vilja ha bort.
Lottiz Törnqvist

2013-07-13 / 21:42:45
BLOGG: http://meh.blo.gg/
Lina

Ja du jag vet precis hur det är :) men lina utan dietande är ingen Lina. Det är min livsstil, banta o träna! Jag håller tummarna för att vv fungerar för sig nu. Vi borde ta en barnvagnspromenad tillsammans snart. Du vill inte gå promenaderna runt med mig på fredag kanske? :) kram

Svar: Ja, du om någon vet Lina, du är så himla duktig som kämpar, skulle aldrig ha tid för all den träning du får till. Tror det gäller att hitta sånt som fungerar. Jag hoppas det här håller när jag jobbar sen med. Löpning varvat med pointsräkning ;-)- Jag vill gärna ta en promenad snart. Fast ska jag in till stan skippar jag kanske barnvagnen och åker in själv utan Inez ;-) Jag tror vi är lediga fredag nästa vecka iaf så det borde funka.
Lottiz Törnqvist

2013-07-13 / 21:45:20
BLOGG: http://mizzlina.blogg.se
meh.blo.gg

Jag har kvar shapeup men använder den inte just nu. EDet fastnar ju till slut. Tänker jag tar en paus uder sommaren, det blir så mycket ångest om man skall skippa allt gott när solen gassar och suget ökar ;-)

Svar: Jag saknar inget nu under sommaren när vi bara är hemma. Äter en hel del jordgubbar istället. Men när vi är iväg blir det fuskande och att njuta av något gott. Därför jag säger att jag tar det som det är under sommaren, men jag tänker hålla benhårt i träningen och springa varannan dag oavsett om vi är iväg eller inte. Hittills har jag fixat det. Så imorgon bitti måste jag upp tidigt för att träna innan vi åker, livet är hårt ;-)
Lottiz Törnqvist

2013-07-13 / 22:47:04
BLOGG: http://meh.blo.gg/
Marlene

Förbränningen minskar efter 35 ungefär, det är därför det är svårare att hålla vikten då. Det beror alltså inte på barn utan på åldern. VV funkar om du bara låter det ta tid! Jag har tagit 10 kg på 18 månader, det är den tid det tar för mej. För de flesta andra går det mycket fortare. Men jag har inte gett upp! Så ha tålamod och se det som en livsstilsförändring och en tjänst du gör för både dej och dina barn. Du ger dem en sundare kost och blir en gladare mamma. Hojta om du behöver pepp eller fråga om programet, jag borde ju kunna svara :-)

Svar: Självklart är det en bidragande faktor att åldern minskar ämnesomsättningen också vilket gör att man får lättare att gå upp i vikt. Men i mitt fall är det ändå andra faktorer som påverkat. VV har jag ju som sagt kört förut och gått ner 26 kg med och jag vet att vissa veckor kan det stå helt still, andra tappar man ett helt kilo, andra bara ett halvt och ibland bara något gram. Men så länge man inte går upp är jag nöjd då får det ta hur lång tid det vill. Och VV är ju bra då man som sagt kommer äta så för alltid, bara några fler Points för att hålla vikten sen när man slutat att gå ner. För mig går det alltid fort i början, sen tar det längre tid och jag har även vissa platåer som jag stannar ett tag på. Vad snällt att jag kan fråga dig om VV programmet. Misstänker dock att vi inte följer samma? Jag körde ju för 10 år sen och mycket har ändrats i programmet sen dess, men jag kör enligt den metoden jag lärde mig då.
Lottiz Törnqvist

2013-07-13 / 22:56:57
BLOGG: http://fdensammamamman.blogspot.se/
Natalie Salazar

alla små gram man går ner är ett steg närmare :) grymt jobbat!
och tack för gratulationerna :D

Svar: Ja precis bara det går nedåt så är det bra
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 00:18:34
BLOGG: http://natalies.se/
Matte

Heja heja, och lycka till med viktnedgången! :)

Svar: Ja heja mig, den här gången ska det gå, men med sommar och semester får jag räkna med att det kan gå segt då det ibland blir fusk ;-)
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 02:33:10
BLOGG: http://gonerivikt.se
maud

du skall ha den vikt du trivs i . Inte vad andra vill att du skall se ut. Hur du än gör så håller jag på dig .

Svar: Tack Maud. Jag trivs inte alls i den kropp jag har nu och har aldrig gjort därför jag kämpar. Men jag strävar inte efter att bli pinnsmal. Min idealvikt ligger på runt 65 kg så det är vad jag strävar efter.
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 07:06:53
BLOGG: http://maudlove.blogg.se
Skorpan och Loppan

Håller tummarna att du når ditt mål och att det inte blir allt för svårt att hålla sig kvar där sen. Du har klarat det förut och du kan klara det igen!

Svar: Tack. Jag tror jag klarar det bara det jag gör visar på resultat. Det är det jag faller på annars. När inget händer på flera veckor trots att jag gör allt rätt då börjar tröstätandet igen och jag går upp. Blir som en ond cirkel.
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 07:22:42
BLOGG: http://skorpanloppan.blogspot.it
Jessica Högberg

Känner igen mej... har provat allt... viktväktarna fungerade en gång, men det blev "för tråkigt"... krångligt att äta ute och borta och det passar mej inte alls... har dock aldrig haft ångest eller mått dåligt över min övervikt... är så glad att jag hittade Lchf som funkar perfekt för mej... är inne på 3:e året som normalviktig=)) Önskar dej lycka till!!

Svar: Ja just det där med att äta ute är svårt, men jag äter ute väldigt sällan så jag får uppskatta maten då och räknar även med att det blir fler Points då, men eftersom jag får ihop en hel del extra Points som jag inte räknar med så borde det gå jämt upp. Jag har faktiskt provat LCHF också, men för mig funkade den inte alls då. Tänk vad olika det är. Det gäller att hitta det som fungerar för en själv och som man kan leva efter.
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 09:04:11
BLOGG: http://lchftrollet.blogg.se/
Mamma till Amelia Alfons Malva Vilde

Jag tycker att vv verkar vara ett sunt alternativ...
Lycka till fina!

Svar: Ja det fungerade ju tidigare och det är sådan mat jag är van vid från min uppväxt så jag är positiv till den livsstilen.
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 09:40:46
BLOGG: http://www.treungar.blogspot.com
Ann-Ki

Jag har vänner som också har det där problemet med jojo-effekten och en av dom har inga barn. Att man drar på sig ett par extra kilo när man väntar barn och att de där kilona kan vara svåra att bli av med efter förlossningen verkar vara allas kvinnors dilemma. Känns lite taskigt att skriva...hm... jag hade inte de problemen efter mina två barn. Jag gick dock upp ca 8 kg när jag slutade röka och det är också en vanlig orsak till vikt uppgång. Men dom kilona är borta för längesedan. Men jag är ju ingen gottegris precis i heller för den delen. Unnar mig lite glass då och då. Annars är jag vegetarian sedan 27 år tillbaka i tiden och många tror att det är därför jag är smal. Men det är en myt, vet många som är vegetarianer som har övervikt...

Om man har viktproblem och ändrar drastiskt sin kosthållning och går ner i vikt och sen går tillbaka till sin "vanliga kost", tycker inte jag att det är konstigt att kilona ökar igen. Men jag håller med dig, ska man behöva vara en bantare resten av sitt liv? De vänner som jag har, som har viktproblem, har en sträng kosthållning och unnar sig något (litet) gott en gång i veckan och det tycks fungera.

Jag hoppas och önskar att du når dina mål och kan trivas med din kropp, för det är viktigt för ens välbefinnande. Ångest kan man få av många orsaker, vet man anledningen och kämpar, så minskar och försvinner ångesten i takt med att vågen visar de resultat man önskar.


Svar: Vi är ju alla olika. Har också vänner som inte haft svårigheter med vikten när de fått barn. En del har snarare blivit ännu smalare. Sen när man ändrar sin kosthållning så handlar det ju självklart om att inte falla tillbaka i gamla mönster. Problemet för mig är att jag inte alls gått ner i vikt trots att jag gjort allt rätt och ätit som man ska. När vikten då står stilla eller man ändå går upp då är det inte roligt. Det är inte bara några veckor det kan handla om utan månader. Jag har även problemet att när jag unnar mig något så går jag upp flera kilon. Bara en semla för med sig 2 kg på bara ett dygn. Enligt all lära om kroppen ska det vara omöjligt att samla fett så snabbt och det måste vara vätska, men ja jag vet inte, jag går alltid upp så för att gå ner måste jag skippa även lördagsgodis eller en unnardag en dag i veckan. Jag kan dock hålla vikten om jag äter så, men inte när jag vill ner. Super trist.Slutligen vill jag bara tacka dig för kloka ord och synpunkter. Jag hoppas jag lyckas nå mitt mål och med mycket kämpande kommer det nog gå. Nu är jag ju iaf färdig med barnafödande och har inget sånt som "stör" mitt kämpande.
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 09:53:48
BLOGG: http://dobbitazz.blogg.se/
Sandra

vad duktig du är hejja =)

Svar: Ja heja ;-)
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 16:16:21
BLOGG: http://charmigavardagen.blogg.se
ullie

samma som mej långt inlägg blir så ibland nr allt ska ut.

tycket alltid du r fin men man ska knna sej bra så klart . kämpa på om du vill någ något "bättre"
Går mycket i mitt jobb tack o lov för ja e inget för att springa eller att jogga elelr så . usch :)

Svar: Jag har aldrig heller varit någon löpare, men det ska vara effektivt mot ben, rumpa och mage där min övervikt sitter. Och sen jag började förra sommaren och när man märker resultat då har det genast känt lättare och man blir stolt över vad man lyckas. Jag hoppas jag kan trivas med mig själv i framtiden, det är ju trots allt det viktigaste att man trivs med sig själv.
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 16:37:32
BLOGG: http://weberskold.blogg.se
Nina - Glamourmamman

Heja dig!! Hoppas att du hittar en bra balans - kan vara svårare än man tror, men det fixar du :-)

Och underbar bild på dig och maken!!

Svar: Tack Nina. Ja det är inte lätt, men bara jag hittar det som fungerar så ska det gå, det är jag säker på.
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 16:42:57
BLOGG: http://glamourmamman.blogg.se
Eleonore

Det är otroligt vad man kan låta livet kretsa runt mat och vikt. Jag har konstant tänkt på siffran på vågen sedan jag var i unga tonåren. Jag har aldrig haft problem med övervikt men förstår ändå hur det känns att ständigt "banta" och gå på diet. Känns som livet är en enda lång viktkamp ibland men varför ska man låta det bli så egentligen? Hoppas vi en dag kan vara riktigt nöjda med oss själva :D

Svar: Ja det är mycket som kretsar kring det, men jag tror samhället formar oss. Bara när man ska gå och prova kläder kommer ångesten ju för inget passar. Går man på XL avdelningen är det för stort och går man på vanliga så hittar man inget som sitter bra. Det skapar ju självklart ångest och därför kämpar man. Sen är ju en stor del av livet kring mat. Det är ju inte bara föda och näring utan den har så mycket annat med sig. Det är socialt, mat tillhör fest, godis och chips tillhör bio och mysande. Sen är jag en matglad person också vilket försvårar den där begränsningen för vad som är lagom och då gör det allt svårare att hålla vikten. Kunskap har jag och kämparglöd. Och så länge resultat visar sig vet jag att jag inte ger upp.
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 19:19:25
BLOGG: http://fikamed.wordpress.com
emma

Det fixar du!! Du har rätt inställning och wn vilja! Kämpa på!
Själv kämpar jag men svårt som tusan när det är så mycket bukfett som jag har. Så jag läser gärna tips osv på viktnedgång.
Kram

Svar: Tack vännen. Jag tror man klarar allt bara man vill. Men det viktigaste av allt är att man är nöjd med sig själv. Jag har mest övervikt på ben och rumpa. Men löpträning varvat med planka sägs ju bita extra bra på mage, rumpa och lår så det kanske vore nåt för dig med?
Lottiz Törnqvist

2013-07-14 / 21:49:54
BLOGG: http://www.mondoblog.se/deluxe
Natalie

Prova att byta preventivmedel och se om det blir bättre.

Kram

Svar: Ja, jag kommer troligen göra det, men eftersom det tar ett tag innan p-sprutan går ut ur kroppen lär jag nog få vänta ett tag.
Lottiz Törnqvist

2013-07-16 / 16:36:05
Jessica Högberg

så klart man måste hitta sitt eget=))

Svar: Ja, vi alla är ju olika trots allt.
Lottiz Törnqvist

2013-07-17 / 10:46:39
BLOGG: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback