Geocaching

 
 
Det var flera av er som skrev att ni inte hört talas om Geocaching förut så därför tänkte jag göra ett helt eget inlägg om det. Faktum är att jag själv inte visste vad detta var förens jag frågade min vän vad det var för något hon roade sig med och nämnde om och om igen.
 
Jag fick mitt svar i ett alldeles eget inlägg i hennes blogg. Hennes förklaring kan du läsa HÄR och den är nog utförligare en vad min kommer bli då jag som sagt  var med om det här för första gången i måndags.
 

Vi började vårat letande genom att se på vännens smartphone via en app vart det fanns en skatt i närheten. Jag visste precis vilken plats det var som visades på kartan och sa att det där är nära där vi bor. 
 
Vi traskade därför dit och när vi kom dit var det bara att börja leta. Jag fastnade vid vattnet och knäppte några bilder medan de andra letade, men efter några minuter gick jag efter och frågade om de hittat något vilket de inte gjort. Precis då där jag stod såg jag en påse ligga med en liten låda i. Funderade på om det kanske var detta som skulle vara skatten och frågade lite försiktigt hur den såg ut. Sa att då kanske det är det jag ser och tog upp den.
 

Mycket riktigt visade det sig vara skatten och det var jag som hittade den. Nybörjartur kanske?
 

Tydligen ska det ligga ett sådant här kort i varje skatt man hittar tillsammans med en loggbok och ibland också en liten skatt. Är man allra först att hitta skatten kan man ha sådan tur att det finns en trisslott där i eller kanske något annat lite exklusivare berättade våra vänner för oss.
 
På kortet stod denna information vilket ger lite mer om vad Geocaching är för något:

"Geocaching är en världsomspännande skattjakt där utövarna letar efter gömda skatter med hjälp av en GPS eller smartphone med geocache-app. Genom att registrera dig på geocaching.com får du tillgång till koordinater och ledtrådar som leder fram till skatterna. Burken du hittat är alltså en skatt.

Oavsett om du är en geocachbesökare  eller ramlat på cachen av misstag ber vi dig lämna allt på exakt samma sätt som du hittade det. Men innan du lägger tillbaka catchen får du gärna skriva något i loggboken. Vill du får du också ta med dig något av sakerna från cachen, men se till att lämna något annat i utbyte."

 

Det stod också sist i texten vem som lagt ut denna cachen och det visade sig vara Norrköpings kommun i syfte att få folk att upptäcka fina områden inom kommunen.

 

 

Och i denna catchen fanns små guldpengar i plast och vi tog en som suvenir. Det vi bytte mot var dock bra mycket exklusivare så den som hittar skatten nästa gång blir förhoppningsvis glatt överaskad ;-).
 

Vi avslutade letandet med att stå vid vattenkanten och se ut över vattnet. När jag stod där drogs min blick också upp mot dessa elledningar. Tyckte de gjorde sig som bild när himlen var så molnig och lystet upp av solens strålar.
 
Att geocatcha tyckte jag var väldigt roligt. Man kommer ut i naturen och det var spännande att se vad man hittades för något och om vi ens skulle hitta den.
 
Det är som ett levenade spel där man själv är huvudkaraktären och syftet är att hitta så många geocatchar som möjligt. Jag kan absolut tänka mig att göra detta igen. Det återstår väl att se om jag börjar eller inte. Appen kostade 75 kronor och det var jag inte riktigt beredd på att betala så vill jag börja får jag göra det via hemsidan istället och använda en annan GPS. Möjligen tycker jag det blir för krångligt för att göra och då blir det nog inget. Men vi får se.
 
Hoppas i alla fall ni blev lite klokare nu på vad Geocaching är för något.

Så har de åkt!


Så har våra vänner från Göteborg åkt hem igen. Det har varit jätte roligt att ha dem här och få hinna umgås lite mer. Är så glad att jag har så fina vänner. Synd bara att det är 30 mil emellan oss, hoppas någon uppfinner en portal någon gång så man kan ta sig mellan platser på bara några sekunder ;-).
 
Tusen tack E & P för de här dagarna.
 
---------------------------------------------------------------------
 
Första dagen blev det att vara hemma. Barnen badade i poolen. Lekte i trädgården, vi grillade och avslutade dagen med Geocaching.
 
 
 
 

Dagen var verkligen helt perfekt på alla plan.
 
Dag två stod regnet som spö i backen. Vi hade planerat att åka till Valla gård i Linköping igen och trots regnet tog vi svängen dit. Det blev en väldigt blöt utflykt, men samtidigt väldigt mysig. Vi hade med oss korv och korvbröd och festade loss på det medan regnet smattrade på taket vi stod under. Barnen lekte på bra och vi avslutade utflykten med att ta en sväng bland alla museum.
 
Utflykten blev riktigt lyckad trots regnet. Det enda som drog ner det hela var att lilltjejen lyckades snubbla på gruset och skrapa upp sin kind samt att hon passade på att bajsa när vi var ute. Så medan de andra letade efter en ny skatt (Geocaching) stod jag och maken och försökte byta blöja i spöregnet utan att lilltjejen skulle bli blöt. Det gick väl sisådär. Jag blev dyngsur på rumpan och höll på att bryta ryggen, men lilltjejen hade det bra och lyckades bli ren och hålla sig torr under bytet. Strax därefter när vi började gå ramlade hon igen. Denna gång klarade hon sig ifrån skador, men hela luggen blev full av lera. Just då hade jag lust att bara åka hem, men sen vände det igen och avslutet blev riktigt bra.
 
 
 
 
 
 
 

Kvällen avslutades med att vi båda åkte åt varsitt håll. Vännerna skulle fira sin mamma/svärmor som fyllt år och vi åkte till min morbror för att fira hans fru som fyllde 50 år. Jag kan säga att väl hemma var jag riktigt trött efter en fullspäckad dag och jag tror tröttheten hänger kvar även idag, känner mig helt slut.
 
Men vila kan jag inte göra för på fredag fyller jag år (inga jämna antal) och tänkte fixa med inhandling till fika och sånt så jag har lite att bjuda på om någon kommer för att fira mig. Har dock ingen aning om hur mycket som ska köpas inför jag vet inte alls hur många som tänker komma (ilandsproblem), men det ordnar sig nog annars får vi väl äta samma mat och fika flera dagar i rad ett par dagar ;-).
 
Vännerna har i alla fall åkt hem nu och själv hamnade jag i soffan efter att ha skjutsas barn till kompis. Ska väl försöka orka att kicka igång dagen med att få lite gjort. Bara lite lunch först sen blir det en tur till affären.
 
På återseende!
 

Hur redigerar jag mina bilder?

Det är verkligen jätte roligt att läsa alla era svar på enkäten. En önskan som kommit fram är att jag ska visa hur jag redigerar mina bilder så därför tänkte jag redan nu passa på att visa er hur just jag gör när jag redigerar mina bilder.
 
Redigeringen kan säkert se olika ut från person till person men det allra vanligaste som jag tror de flesta gör med sina bilder när de redigerar är dessa enkla och lätta åtgärder som jag beskriver nedan.
 
Jag tänkte visa steg för steg hur jag går tillväga med en bild.
 
 
1. Först öppnar jag upp originalet i mitt bildbehandlingsprogram som i detta exempel ser ut som bilden ovan. Jag använder mig av Photoshop 7.0 när jag redigerar.
 
Vid mera professionella porträttfotograferingar behåller jag alltid originalbilden och sparar alltid den redigerade bilden som en kopia. Då kan jag alltid gå tillbaka till originalet om det är något jag vill göra om. Fortsätter man arbeta med en kopia istället förlorar bilden både kvalité och pixlar och du riskerar att förstöra bilden.
 
 

2. Är jag inte nöjd med bildens komposition beskär jag bilden så jag får den som jag önskar.
 

Och då kan bilden istället se ut så här. Här skulle jag faktiskt kunna nöja mig med denna bilden. Men ibland händer det att bilden är mörk, matt, kontrastlös eller liknande och då går jag vidare ett steg till. Och bara för att visa att jag kan ändra den här bilden ännu mer så tänker jag även ändra kontrasten och ljuset lite för att se vad det kan göra.
 

3. Jag ger bilden mer kontrast och även lite mer ljus för att det ska få rätt balans.
 

Då blir resultatet så här istället. Ögonen kommer fram mera och bakgrunden suddas ut lite mer. Det gula i bilden framhävs lite mer av den ökade kontrasten och hela bilden får en skarpare bild.
 
Nu är jag nöjd med bilden, men ibland händer det att färgen i bilden ser helt fel ut. Det är vanligt t ex när man är i ett rum med belysning då bilden blir åt det gulare hållet eller när man har placerat barnen i ett träd med gröna blad omkring sig då blir färgerna mer gröna. Detta beror på att ljuset reflekteras och kameran inte kan trolla bort den reflektionen såsom ögonen kan. Det första med gult ljus kan man oftast förebygga genom att ändra kamerans vitbalans, men när det gäller en del andra färger har jag inte riktigt lärt mig än vad som fungerar och då får jag försöka ändra färgen i bildbehandlingsprogrammet istället. Inte alltid det går heller, men många bilder kan räddas på detta sätt.
 
Ja det var lite kring hur jag redigerar mina bilder. På webversionerna lägger jag även på ett extra lager av skärpa. Det ska man dock inte göra på bilderna som ska skrivas ut, det blir inte alls några bra utskrifter då.
 
Hoppas det här kan vara till hjälp för någon! Och fortsätt gärna fråga så ska jag göra mitt bästa för att förklara och visa hur jag gör.