Bröstinflammation, mjölkstockning och information

Inte nog med att jag hade i feber i förrgår, nu har jag åkt på bröstinflammation också och har feber igen. Mitt immunförsvar verkar vara på topp just nu, verkligen.
 
Bröstinflammation har jag aldrig haft förut, men det är värre en mjölkstockning kan jag konstatera, det ömmar i hela bröstet och värker.
 
Jag har fått försöka amma lite extra bara för att det ska ge sig, men det hjälper inte. Inte heller massage eller dusch. Jag frossar så fort febern ska upp igen och Panodilen släppt. Och det känns som om det strålar ut från högra bröstet. Jag är röd, svullen och öm.
 
Får hoppas det inte blir en infektion av det också eller ännu värre en bröstböld.
 
 
Lite information om bröstinflammation hämtat från 1177:
 
Har man en bröstinflammation eller mjölkstockning har det blivit ett hinder i någon av mjölkgångarna vilket gör att bröstmjölken inte kan komma ut ur bröstet. Mjölken stockar sig. Det är vanligt med feber som kan bli väldigt hög ofta med frossa, ont i musklerna och huvudet. Oftast känner man en knöl eller förhårdnad i bröstet som kan vara öm. Har det blivit en bröstinflammation har man också ett svullet bröst som är rött och varmt.
 
En bröstinfektion är istället när bakterier lyckas komma in i bröstet. Bakterierna kommer oftast in via sprickor eller sår på bröstvårtan. Infektionen kommer plötsligt.
 
En bröstböld är ovanligt att få, men kan uppstå av en bröstinfektion genom att var samlas i bröstet. Symtomen kommer gradvis och under en längre tid. Oftast är sjukkänslan stor.
 
För att undvika mjölkstockning och bröstinflammation se till att barnet tar rätt tag om bröstet och att det inte går för lång tid mellan amningarna så att det inte står för mycket mjölk kvar i bröstet. Även åtsittande behåar eller annat som gör att bröstet kommer i kläm kan orsaka mjölkstockning. Stress, smärta, oro och trötthet kan också orsaka att all mjölk inte släpps ut och i sin tur orsakeer en inflammation. Även om det inte finns vetenskapliga bevis så tror man att risken för mjölkstockning ökar om brösten blir kalla eller utsätts för drag.
 
Om du redan drabbats kan man försöka vila så mycket det går och låt barnet suga lite oftare på bröstet. Börja amma på bröstet som ömmar mest. Stryk under amningen lätt med handflatan över knölen och ut mot bröstvårtan. Får man inte barnet att amma kan man prova att mjölka ut för hand eller med pump.
 
Har man feber, bröstet är svullet, rött och varmt bör man söka vård nästkommande dag på BVC eller amningsmottagning. Om man däremot också känner sig väldigt trött och hängig bör man söka vård direkt på akutmottagning eller amningsmottagning.
 
-------------------------------------------------------------------------------

Så ska man gå efter 1177.s information bör jag söka vård. Ja vi får väl se hur det hela artar sig. Just nu älskar jag min kropp som har ett sådant toppen bra och starkt immunförsvar. Det är toppen det här och man orkar verkligen göra så mycket med allt det vardagliga.

 
Är det någon av mina läsare som varit med om bröstinflammation och har ni några råd att ge för att jag ska bli av med det? Hur länge höll det i sig?
 


Helen

Hur vet du att det är bröstinflammation och inte en rejäl mjölkstockning?! Mjölkstockning kan vara riktigt illa, jag hade 40graders feber i två dagar, jag fick pencilin mot det. Var så sjuk att jag önskade att jag vore död!!!!Låter som du med behöver pencilin!! Om du har infekton kan det smitta till barnet om det sjuka bröstet får missfärgad mjölk, ha koll på det. Ring 1177 så får du en läkartid!! Ta hand om dej!! Duscha brösten varmt innan varje amning och in i duschen efter varje amning och pumpa ur det sista så bröstet blir helt tömt.

Svar: Nej det vet jag ju förstås inte om det är, men enligt symtomen som de beskriver tycker jag det låter mer som inflammation, men jag har ju inte haft kraftiga mjölkstockningar förut heller så vet ju inte hur det känns. Och det är ingen läkare som satt diagnosen på mig. Hur som helst mår jag inget bra alls. Jag ammar ju så lite nu också eftersom jag bytt ut målen så det är inte helt lätt att få henne att äta eller att pumpa ut, jag har ingen pump och får pumpa för hand vilket är svårt när det gör så ont. Jag tänkte avvakta till imorgon och mår jag likadant då ska jag ringa om råd och se om de vill ha in en på kontroll. Vill inte söka i onödan känner mig oftast till besvär när jag tar kontakt med sjukvården här hemma och akuten har jag ingen lust att sitta på i all evighet. Så känner jag, sorgligt, men sant. 1177 känns som det kvittar o ringa det känns som de kan lika mycket som en själv, den information de ger kan jag likaväl läsa på deras hemsida och så länge jag inte behöver tid till en jourcentral så ringer jag inte dit.
Men tack snälla Helene att du delar med dig av din erfarenhet, guld värt. Ska prova med värme innan och efter för det har jag inte gjort, får bli en vetekudde, orkar inte duscha igen.
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 17:57:11
BLOGG: http://www.milfamera.bloggplatsen.se
Helen

Krya på dej glömde jag skriva, usch det här är inget lek alls, det vet jag av egen erfarenhet!!

Svar: Tack raring <3
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 17:58:37
BLOGG: http://www.milfamera.bloggplatsen.se
Mallan

Åh,aj,aj,aj.... Hoppas det släpper fort!

Svar: Tack, det hoppas jag med, sitter med värme över bröstet nu och ska snart försöka amma på det hoppas det går bra.
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 18:55:53
BLOGG: http://onapinkpalehorse.blogspot.se
Erika

Ush, krya på dig!

sv: Åh det hade varit fint, något som symboliserar dina barn :)

Svar: Tack, ja det tror jag definitivt skulle bli fint, en dag ska jag gadda in det :-)
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 19:56:16
BLOGG: http://icanpikan.blogg.se
Linnea

SV: Ja, jag är också kort men då tar jag hellre höga klackar!

KRYA PÅ DIG!

Svar: Tack, ja jag har med klackar på en del, men ibland är det svårt att gå med dem när man ska bära bebis så då blir det plattskor ;-)
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 19:57:33
BLOGG: http://lagerstedts.devote.se
Lisamarie

krya på dig!:(

Svar: Tack <3
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 20:47:46
BLOGG: http://lillalisaaa.blogg.se
Jane

Krya på dig vännen.
Jag har själ aldrig haft det men en väninna till mig hade det.
Kramar i massor och hoppas att du blir frisk fort. / Jane

Svar: Tack för kramarna. Jag har iaf inte så hög feber så det är ju en tröst. 38 grader slutade det på nu när jag slutat frysa så stiger den inte högre en så ska jag nog klara av att sitta upp i soffan iaf. Hoppas det är över imorgon, har gjort allt jag kunnat nu.
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 21:09:32
BLOGG: http://janesunderbara.blogg.se
Helen

Har du inte, vilken lyllos, jag har haft kraftig mjölkstockning med både Ellinor och Alfons! Den med Alfons var värst, jag tänkte tankar som att jag aldrig mer skulle föda barn för jag ville aldrig ha mjölkstockning igen! Jag hade influensasymptom, frossa, ont i kroppen, hög feber. Jag frös så dant att hela kroppen värkte. Med Alfons släppte det inte, Niklas fick ringa 1177 åt mej när 40graders febern kom tillbaka, fick tid direkt på jourcentralen. Jag fick panik, orkade inte gå till bilen ens, men jag fick bita ihop. Det behövdes pencilin för att bli av med det.

Förstår att du som sjuksköterska inte behöver ringa dit... Men om det inte släpper, så lova att du ringer så du får hjälp så det inte blir värr!!!

Kramar

Svar: Jag ringer om det inte blir bättre fast inte till 1177 utan till VC. Har iaf ingen kraftig feber 38 grader och jag har haft värmekudde nu innan och efter amningen och det var riktigt skönt så det tipset tackar jag för. Får se hur natten blir hoppas på en lugn sådan.
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 21:18:29
BLOGG: http://www.milfamera.bloggplatsen.se
elin stridh

låter inte kul :(

2012-11-29 / 22:13:13
BLOGG: http://elincecilia.com/
Glamourwannabe - med huset fullt av grabbar.

Usch vad tråkigt!! Har aldrig åkt på någon sådan inflammation, så tyvärr inga råd från mig. Men hoppas verkligen att du piggar på dig snart! Kram

Svar: Tack för kramen. Jag hoppas med jag piggnar till snart trött på sjukdomar.
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 22:15:25
BLOGG: http://hannadidrikson.blogg.se
Linda N

Krya på dig! Hoppas du piggnar till snabbt. Fina bilder ( som alltid) :)

Svar: Tack, bröstet är bättre, men örat gör ont istället :-( Kul du gillar bilderna.
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 22:32:20
BLOGG: http://www.jagochminafina.blogg.se
Emma Svensson

Ring direkt till amningsjouren eller va det heter uppe på förlossningen! Jag hade just bröstinflammation när jag ammade Liam, fick träffa en superbra läkare på förlossningen och det blev både penicillin samt starkare panodil och tabletter för att stoppa mjölken, sluta amma var deras tips men då var Liam 11 månader å åt ju vanlig mat men ammade morgon och kväll. De tömde mitt bröst på en himla massa var som bildats och hade jag varit "duktig" (som jag själv tyckte jag var när jag försökte stå ut och köra med värmekudden hemma eftersom jag trodde det var en mjölkstockning) och väntat bara lite till så skulle det blivit en allvarlig bröstböld. Jag har aldrig nånsin haft så otroligt ont som då, det var en befrielse när de tömde bröstet men fy fan så ont det gjorde!! Så mitt tips är att söka hjälp!

Kram Emma

Svar: Jag ringde VC, men fick ingen tid. Tack för att du delade med dig iaf. Jag tror mitt vänt iaf, men istället har jag ont i örat :-(
Lottiz Törnqvist

2012-11-29 / 22:42:37
BLOGG: http://www.linusludde.blogg.se
maria

Stackare!

Svar: Ja jag tycker också synd om mig. Öronvärk istället nu :-(
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 00:25:05
BLOGG: http://babyyoucancallmesven.blogg.se
Caroline Andersson - Mamma till Elias

Krya på dig! Jag har bara haft hemska mjölkstockningar (tror jag) när jag ammade Elias. Hade jätte hög feber och mådde skit dåligt, var röd, svullen och knölig i hela bröstet och smärtan var outhärdlig. Jag masserade, pumpade mjölk, duschade varmt och höll bröstet varmt hela tiden samtidigt som jag åt tabletter, det brukade hålla i sig någon dag.

Svar: Jag hade nog bara en mjölkstockning trots allt för det har blivit lite bättre nu ist har jag ont i örat :-(
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 01:18:58
BLOGG: http://caroliinea.blogg.se
Emelie - Emelies Christmas

Krya på dig! <3

Svar: Tack :-)
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 05:34:27
BLOGG: http://emelieschristmas.blogg.se
Eleonore- Kokboksutmaningen

Usch, det låter som du har väldig otur med sjukdomar nu! Hoppas du får bli frisk snart och njuta av helgen lite iaf :)

Svar: Ja jag har väldigt otur, allt avlöser. Nu har jag öronvärk också :-(
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 09:39:34
BLOGG: http://fikamed.wordpress.com
Sanna Mamma Till Skrutt och Charliebus

Åhh nej vad jag lider med dig, mjölkstockning är ju fruktansvärt å då har jag bara drabbats av lindrigare varianter så antar att en inflamation är förjäklig :(
hoppas du bli bättre snart, inte roligt å vara sjuk!
Krya på dig fina du!

Svar: Var nog mjölkstockning iaf för det har vänt. Men ist har jag ont i örat :-( Tack för krya på sig :-)
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 10:35:48
BLOGG: http://Susannahlundberg.blogg.se
Cissi - mamma till Emma och smurfen i magen

Hua.. har ingen erfarenhet själv, men min mamma fick det med lillebror och det utvecklades till bröstböld.. inte roligt alls vad jag förstår/kommer ihåg. Gå till en läkare så de får titta på det för säkerhetsskull och krya på dig!

Se till att brösten är varma nu när vintern har kommit!

Svar: Tack, jag ringde, men fick ingen tid och jag tror det har vänt nu. Istället har jag ont i örat *suck*.
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 11:43:14
BLOGG: http://nastanperfekt.blogg.se
Cissi

Jag fick något sådant när jag fått min dotter, fick pencillin emot det...

Krya på dig!!!

Svar: Verkar som de flesta fått penceliin. Men det verkar som det vänt nu så jag hoppas på det. Istället har jag ont i örat :-(
Lottiz Törnqvist

2012-11-30 / 11:51:22
BLOGG: http://cissileandersson.blogg.se

Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback